Styl Życia

Kawa z włoskiej kawiarki – niezapomniany smak i aromat

Włoskie kawiarki już na stałe zagościły w domach w całej Europie. Na południu kontynentu nie ma chyba domu, w którym taki sprzęt by się nie znalazł. W Polsce coraz więcej osób po nie sięga. Parzenie kawy w ten właśnie sposób ma swoje zalety – między innymi szybkość, jakość i możliwość przyrządzenia zawsze takiego samego napoju. Co warto wiedzieć na temat tego typu kawiarek?

Jak w zasadzie działa włoska kawiarka?

Zasada działania włoskiej kawiarki jest bardzo prosta. Składa się ona z dwóch zasadniczych części – dolnej i górnej. Pomiędzy nimi znajduje się rodzaj sitka, które od dołu wyposażone jest w lejkowatą rurkę prawie sięgającą dna. Górna część łączy się z dolną za pośrednictwem rurki skierowanej do góry, której ujście znajduje się tuż pod wieczkiem kawiarki. Jak przebiega parzenie kawy. W dolnej części umieszcza się wodę, a na sitku zmieloną kawę. Następnie kawiarkę zakręca się i umieszcza na palniku albo płytce kuchenki. Kiedy woda w dolnej części zaczyna wrzeć, para wodna nie znajduje ujścia. Dlatego wypycha wrzącą wodę przez dolną rurkę do góry. Woda przechodzi przez sitko z kawą, a następnie do górnego naczynia wlewa się gotowy napar. Proces dobiega końca, kiedy cała woda z dolnej części zostanie wypchnięta do góry. Jak można się domyślić, kawa z kawiarki to klasyczne espresso – woda zostaje przepuszczona przez warstwę zmielonej kawy pod ciśnieniem. Różnica pomiędzy kawiarką a ekspresem polega jednak na tym, że tutaj kierunek przepływu jest z dołu, do góry.

Jakie są najważniejsze zalety kawy z kawiarki?

Przyrządzania kawy w kawiarce ma swoje duże zalety. Przede wszystkim łatwo można w ten sposób przyrządzić kilka porcji pysznego napoju, choć ich maksymalna ilość zależy od wielkości urządzenia. Kawa z kawiarki jest zawsze taka sama, dzięki czemu zyskuje się powtarzalność smaku. Kiedy już opanuje się sposób przyrządzania – wychodzi zawsze równie dobra. Dużą zaletą przyrządzania kawy w kawiarce jest też estetyka całego procesu. Użycie kawiarki i przyrządzanie kawy z powstałego w ten sposób espresso to prawdziwy rytuał, którego nawet najbardziej nowoczesny ekspres nie jest w stanie powtórzyć.

Jakie są rodzaje kawiarek?

Na rynku dostępne są różne rodzaje kawiarek. Przede wszystkim różnią się wielkością. Najmniejsze modele pozwalają na przyrządzenie tylko jednej albo dwóch porcji kawy. W przypadku największych swobodnie można zrobić nawet osiem filiżanek za jednym razem. Wykonuje się je z różnych materiałów. Najczęściej spotyka się kawiarki aluminiowe i wykonane ze stali nierdzewnej. Kawiarki stalowe charakteryzują się wyższą jakością, jednak są zazwyczaj nieco droższe od wykonanych z aluminium. Najpopularniejsze są kawiarki, które stawia się na palniku gazowym, albo płycie kuchenki elektrycznej. Coraz częściej spotyka się jednak również modele przeznaczone do użytku na kuchenkach indukcyjnych i kawiarki elektryczne, które mają własną, wbudowaną grzałkę.

Gdzie można kupić włoską kawiarkę?

Kawiarkę znaleźć można w sklepach z AGD, marketach i w podobnych miejscach. Jednak wysokiej jakości włoską kawiarkę najlepiej jest kupić w specjalistycznym sklepie. Takim właśnie sklepem jest sklep z kawiarkami Scapol, prowadzący sprzedaż przez Internet. Znaleźć tu można nie tylko wysokiej klasy kawiarki firm takich jak Tognana, czy Pedrini, ale również dodatkowe akcesoria i naczynia do kawy.